Skip to main content

In dit artikel spreken wij met Martin van Dijke, QHSE & Facility Manager van Framo Nederland BV. Samen met collega Chantal Hardenberg is Martin verantwoordelijk voor de implementatie van Quality, Health, Safety en Environment binnen Framo Nederland BV. Deze implementatie verloopt conform ISO 9001, ISO 45001, ISO 14001 én VCA*. Om dit zo goed mogelijk te begeleiden, heeft het team van Framo Nederland BV de keuze gemaakt voor het online QHSE managementsysteem Improve. Waarom kiest Framo Nederland BV voor Improve? Dat leggen wij je uit!

Maak kennis met Framo Nederland BV

Framo AS is al meer dan 50 jaar de wereldleider in hydraulische pompsystemen voor de marine, olie-, gas- en offshore-industrie. Een internationaal concern met vestigingen op ieder continent; Framo Nederland BV, een Service Hub van Framo AS is gevestigd in Spijkenisse.

Oog voor kwaliteit en details

Waar Framo uniek in is? Oog voor kwaliteit en details. De hydraulische producten en pompsystemen van Framo zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een hele lange levensduur. Maar naast het ontwikkelen, produceren, installeren van professionele pompsystemen staat Framo dag en nacht en wereldwijd voor opdrachtgevers klaar om service te verlenen.

Service Hub Spijkenisse

De vestiging in Spijkenisse is internationaal het grootste servicecenter van Framo. Hier werken zo’n 55 medewerkers. De service hub is volledig gericht op de aftersales van het koopproces. Vandaag spreken wij met Martin en Chantal. Zij zijn beiden verantwoordelijk voor de kwaliteit en de veiligheid op de werkvloer.

Wij zijn als team betrokken bij alle QHSE-processen. Alles wat niet product-gerelateerd is, pakken wij met beide handen aan. Denk hierbij aan protocollen omtrent veiligheid, machinegebruik en gereedschap, veiligheidstrainingen én opleidingen.

Martin van Dijke. QHSE & Facility Manager Framo Nederland

Van offline naar online

Jaren geleden is het QHSE-team van Framo in samenwerking met Octant QHSSE consultants gestart met het opstellen van Safety procedures in een digitaal maar offline PDF-managementsysteem. Dit systeem is reeds lange tijd gecertificeerd voor VCA*. Toentertijd waren online managementsystemen nog niet ontwikkeld, inmiddels is dit nu wel anders.

Van VCA tot een ISO 9001, 14001 én 45001 systeem

Inmiddels gebruikt Framo het online managementsysteem Improve . Dit systeem is tijdens het opzetten gelijk ingericht conform de eisen van ISO 9001:2015 (Quality management) en wordt dit jaar nog verder uitgebreid en gereed gemaakt voor certificering voor zowel ISO 14001 (Environment) als de internationale Safety normering ISO 45001. Dit kan heel eenvoudig aangezien Improve is ingericht conform de PDCA-cyclus en de “Harmonized Structure” van ISO. Dit houdt in dat het volledig voldoet aan de basisstructuur voor ISO managementsystemen en het dus organisaties helpt om verschillende ISO management-systemen makkelijk en efficiënt te implementeren.

De kracht van een online QHSE oplossing – Framo Nederland BV kiest voor Improve

“Met Improve is de QHSE en vooral Safety awareness op onze werkvloer als op onze externe projecten enorm verbetert. Een online systeem zorgt voor een makkelijke implementatie van én een groot draagvlak voor QHSE binnen de Framo organisatie. Ons oude managementsysteem was voor medewerkers eigenlijk alleen maar in te zien bij ons in Spijkenisse. Als men op locatie een werk- of Safety instructie wilde inzien moest dat opgevraagd worden. Nu hebben onze engineers waar ook ter wereld direct online toegang tot alle benodigde documenten en formulieren. Zij kunnen via hun laptop of mobile device een melding doen die wij dan weer gelijk kunnen oppakken. Daarnaast kunnen wij als QHSE team 24/7 inzien wat de status is van onze in Improve uit gezette verbetermaatregelen. Ook kan je externe auditoren en/of inspecteurs tijdelijk toegang geven tot Improve. Tijdens hun audits stellen zij allerlei vragen, hoe mooi is het dat je die direct kunt beantwoorden door middel van deze softwareoplossing?’’ legt Martin enthousiast uit.

Communicatie met andere kantoren

Framo gebruikt het online managementsysteem ook als intern communicatiemiddel. Tijdens de meetings met ons hoofdkantoor in Noorwegen en/of andere Framo kantoren presenteren wij onze QHSE-prestaties met behulp van de grafieken en dashboards in Improve. Maar ook kunnen wij onze toolboxmeetings, risico- en incident analyses en/of klachtenmanagement met elkaar vergelijken en delen. Zo kunnen wij eenvoudig en snel sparren met onze QHSE-collega’s in het buitenland en van elkaar leren.

Wij zijn tevreden met online managementsysteem Improve en raden iedereen aan om de demo uit te proberen. – Team FRAMO