Skip to main content

Bianca is vijf jaar werkzaam als QHSE Consultant! In deze vijf jaar heeft Bianca al heel wat processen, bedrijfsrisico’s en opdrachtgevers voorbij zien komen. Als QHSE-consultant adviseert en begeleidt Bianca opdrachtgevers bij het professionaliseren en verbeteren van bedrijfsprocessen en bij het implementeren van het online managementsysteem Improve. ‘’De opdrachtgevers waarvoor ik werk zijn allemaal zeer divers. Van productie- tot havenbedrijven, het portfolio van Octant QHSSE Consultants verveelt nooit.’’

Lees meer over Bianca in het onderstaande interview:

Wie ben je?

‘’Mijn naam is Bianca, inmiddels ben ik 49 jaar en heb ik twee leuke kids en een leuke man, daarnaast ben ik net verhuist naar een nieuwe woning die wij zelf hebben laten bouwen in Puttershoek. Het is nog niet helemaal af, maar stapje voor stapje richten wij het verder in’’.

Welke opleiding heb je gevolgd?

”’Je zou denken dat ik als ervaren QHSE Consultant een studie in die richting zou hebben gevolgd, maar niets is minder waar! Ik heb marketing en toerisme gestudeerd. Na mijn studie en wat jaren werkervaring ben ik in de QHSE-wereld gerold. Dit was allereerst niet echt de bedoeling’’.

Hoe ben je dan in dit vakgebied gerold?

‘Via een kennis ben ik eerst gaan werken bij een ICT-bedrijf als administratief medewerkster. Mijn manager, die mij destijds heeft aangenomen wilde een eigen onderneming starten en ik ben toen met hem meegegaan. Uiteindelijk wilde mijn manager zijn bedrijf ISO 9001 laten certificeren. Ik heb deze taak op mij genomen in samenwerking met een extern adviesbureau en ben ik cursussen gaan volgen om het traject goed te begeleiden. Vanaf hier is het balletje gaan rollen denk ik’’.

Ben je na deze cursussen kwaliteitsmanager geworden?

‘’Dat niet zo zeer. Nadat we de ISO 9001 certificering hadden gerealiseerd werd ik, in samenwerking met het externe adviesbureau, op interim basis ingezet als kwaliteitsconsultant. Na het voltooien van deze opdrachten heb ik mijn eigen werkzaamheden als officemanager weer fulltime hervat.

Kort daarna heb ik de overstap naar een handelsbedrijf gemaakt en ging ik aan de slag op de export -afdeling en heb daarna de stap gemaakt naar QA-afdeling. Na enige tijd vertrok de huidige kwaliteitsmanager en nam ik zijn positie over. Vanaf dat moment ben ik echt aan de slag gedaan als kwaliteitsmanager”.

Hield jij je toen alleen bezig met ISO 9001?

‘’Nee zeker niet! Ook met ISO 45001, ISO 50001 en ISO 14001. Allemaal processen die toen nieuw voor mij waren, nu zijn normen niet meer nieuw voor me’’.

Hoe ben je bij Octant QHSSE Consultants terecht gekomen?

”Via een recruiter! Zij wees mij op een uitdagende vacature. Dit is inmiddels weer zo’n vijf jaar geleden. Na twee gesprekken kon ik aan de slag gaan bij Octant QHSSE Consultants”.

Hoe verliep de eerste periode?

‘’Goed! Lekker aan de slag gaan, meelopen met andere collega’s en veel taken oppakken. De samenwerking verliep vanaf dag één al heel soepel eigenlijk’’.

Wat zijn de hoogtepunten van je werk?

‘’Mensen die mij echt kennen weten dat ik stiekem ergens wel een nerd ben. Ik werk bijvoorbeeld heel secuur en wordt blij als zaken goed geregeld zijn. Zeker als dit online is. Ik denk dat ik daarom het bouwen van formulieren binnen het online managementsysteem Improve zo leuk vind voor opdrachtgevers.

Het vormgeven, vullen en bouwen van dashboards die daarna van directe waarde zijn voor een opdrachtgever, het is echt leuk werk. Uiteraard blijven audits ook leuk. Mijn bevindingen delen met de klant en een verbeterplan opstellen. Het jaar daarna controleren of bepaalde zaken zijn aangepakt. Echt geen dag is hetzelfde’’.

Geen dag hetzelfde, is dat wel mogelijk als je vijf jaar werkzaam bent als QHSE Consultant?

‘’Jazeker! Octant heeft een ruim portfolio met de meest uiteenlopende klanten. Veel mensen denken dat wij alleen maar werkzaam zijn in de Rotterdamse haven. Uiteraard zijn veel van onze opdrachtgevers hier gevestigd, maar lang niet allemaal.

Iedere maand mag ik een kijkje nemen in verschillende keukens van opdrachtgevers. In de laatste vijf jaar heb ik dus heel wat processen voorbij zien komen. De één wat beter dan de andere. Bij iedere audit verbetert mijn kennis waardoor mijn kennis als QHSE-consultant steeds specialistischer wordt’’.

Het bouwen van dashboards binnen Improve klinkt gestructureerd. Is dat hoe Improve werkt?

‘’Zo ongeveer wel. Het systeem is van directe waarde omdat je bevindingen direct kan overzetten in verbetermaatregelen. Deze verbetermaatregelen communiceer je zo door naar een andere collega via een automatische notificatie. De communicatie verloopt hierdoor snel en zo blijven verbeterpunten voor de organisatie overzichtelijk. Het online managementsysteem Improve werkt voor onze opdrachtgevers gewoon echt heel erg fijn’’.

Hoe kijk jij naar de toekomst?

‘’De balans tussen werk en privé is voor mij heel belangrijk. Ik krijg bij Octant QHSSE Consultants alle vrijheid voor mijn eigen leerproces maar ook zeker voor mijn privéleven. Doen wat je leuk vindt en daarnaast een heel fijn leven leiden. Klinkt fijn en dat is het ook’.