Skip to main content

Maak kennis met AWL Moerdijk

AWL Moerdijk is een logistieke dienstverlener gespecialiseerd in de centrale opslag van ADR, food en non-food goederen in Moerdijk. Vanuit deze Brabantse locatie distribueert en coördineert AWL Moerdijk exportgoederen voor haar klanten in heel Europa. De locatie heeft meerdere loodsen en een schitterend kantoor van waar uit General Manager Martin Kik sturing en leiding geeft aan de operationele werkzaamheden binnen het bedrijf. AWL Moerdijk kiest voor online management systeem Improve.

Een paar maanden geleden koos de directie onder leiding van Martin voor de online managementsysteem softwareapplicatie Improve van Octant QHSSE Consultants, nadat Ton Bostelaar, manager special projects, het systeem aan zijn collega’s had voorgedragen. Ton heeft vanaf dag één het systeem omarmd.

Dat Ton enthousiast is, is geen verrassing stelt Martin:

‘’Octant QHSSE Consultants ondersteunt AWL Moerdijk op het gebied van QHSE-management. Wij hebben een aantal weken geleden het online managementsysteem Improve binnen onze organisatie geïmplementeerd. Sinds de start van Improve zijn wij aan de slag gegaan met het vastleggen en verdelen van taken en verantwoordelijkheden op het gebied van QHSE-management. Wij hebben in Improve al onze procedures, werkinstructies opgesteld en met elkaar de benodigde registratieformulieren voor ISO 9001 en de NTA 8620 ontworpen. Na het trainen van alle interne gebruikers van het systeem zijn we op dit moment bezig met het vullen van het systeem met alle benodigde QHSE registraties, meldingen, meetresultaten.’’

Vandaag spreken wij met Martin over het online management systeem Improve.

Hoelang bestaat AWL Moerdijk al?

‘’De oprichting van AWL Moerdijk is zo’n zeven jaar geleden. Sinds de start zijn wij in een stroomversnelling terecht gekomen. Wij groeien iedere dag, waardoor wij een nieuw pand in Moerdijk moesten betrekken. Daarnaast zijn wij hard aan het werk om een tweede vestiging te openen op de Maasvlakte’’.

Zo’n groei vereist goed management, wat hierin is jouw rol?

”’Jaren geleden was ik Import manager, nu is mijn rol verandert en ben ik de General manager van de ploeg. Een belangrijke functie want ik ben bij veel beslissingen betrokken. Mijn taken zijn heel divers. Waar ik goed in ben is het bouwen van kwalitatief sterke teams. Gepassioneerde mensen op de juiste posities zetten. Mensen die de normen en waarden van AWL Moerdijk voelen, begrijpen en snappen waar wij met ons bedrijf naar toe willen groeien. Door het inzetten van de juiste mensen zijn wij zo snel gegroeid. Daarnaast hanteren wij een vlakke bedrijfscultuur, of je nu op kantoor werkt of op de werkvloer staat, wij maken geen onderscheid in onze mensen. Deze cultuur voel je door iedere laag van onze organisatie’’.

Waarom kiest AWL Moerdijk voor online management systeem Improve?

‘’Voor de komst van Improve hanteerden wij een offline managementsysteem. Overal op de server of via een Dropbox was er versnipperd wel een document aanwezig. Op de ene computerschijf vond je documenten over ons veiligheidsbeleid, inspectieformulieren, etc., op een andere schijf stonden weer ISO 9001 documenten als klachtenregistratie en klantevaluatie gearchiveerd. Het was geen integraal managementsysteem. Eigenlijk werkten wij met twee afzonderlijke managementsystemen voor ISO 9001 en NTA8620. Het kostte ons dus altijd veel tijd om op zoek te gaan naar de juiste documentatie en registraties tijdens audits of inspecties. Daarnaast waren er meerdere actielijsten en “vergeten” actiepunten omdat de actiepunten niet gekoppeld waren aan persoon en geen streefdatum werd gehandteert. Evalueren van genomen verbetermaatregelen deden we eigenlijk helemaal niet’’.

Hoe heeft Improve hier verandering ingebracht?

‘’Door Improve zijn wij gestart met het digitaliseren van ons oude managementsysteem. Dit is belangrijk want AWL Moerdijk is een BZRO-locatie. Dit wil zeggen dat wij gevaarlijke stoffen opslaan en hierdoor dus aan zware wet- en regelgeving moeten voldoen. Improve beheert onder andere deze processen. Bij de eerste controles hebben wij direct kunnen aantonen dat wij heel procesmatig met deze wet- en regelgeving aan het werk zijn en dus aantoonbaar eraan voldoen. Door Improve werken wij sneller, efficiënter en meer gestructureerd. Bijkomend voordeel van een online systeem waar alle medewerkers toegang tot hebben is dat het draagvlak voor QHSSE enorm groeit. Het Safety-, Security-, en Quality- bewustzijn is enorm verbetert en daar zijn wij erg blij mee’’.

Hoe creëer je draagvlak voor Improve?

‘’Simpel. Wat je helder moet hebben is het waarom iemand een verbeterpunt of afwijking moet melden. Waarom is het belangrijk dat jij een melding maakt van een ongeval, klacht, afwijking, of verbeterpunt? Als dit helder is, creëer je gemakkelijk draagvlak. Wij hanteren het serviceniveau van een lokale groenteboer. Onze medewerkers zijn dus wel wat gewend.’’

Wat zijn de voordelen van Improve voor AWL Moerdijk?

‘’In Improve kan je een maatregel niet alleen registreren je kunt het ook direct uitzetten naar een collega. Het systeem geeft in strakke dashboards weer welke maatregelen er nog open staan en voorziet je 24/7 van cijfers over je QHSE-prestaties. Zo krijgen we inzicht en dus grip op alles wat er speelt binnen de organisatie op het gebied van onze kwaliteit, veiligheid, beveiliging maar ook compliance issues. Maar het meest handige aan Improve is dat je gewoon alles op één plek bij elkaar hebt, online én voor iedereen inzichtelijk. En dat is voor onze organisatie echt een uitkomst.’’

Ook aan de slag met online managementsysteem Improve?

Ook aan de slag met een managementsysteem conform de ISO normen? Neem gerust contact met ons op!