Wat is kwaliteitsmanagement?

Een kwaliteitsmanagementsysteem zoals Improve, ook wel KMS-software of KMS genoemd, is een instrument dat bedrijven helpt om de kwaliteit van bedrijfsvoering en activiteiten te verbeteren. Veel bedrijven hebben bepaalde processen, maar kijken nooit naar de optimalisatie hiervan. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt zichtbaar te maken waar de cruciale verbeterpunten van processen voor een organisatie liggen en hoe je deze moet verbeteren.

Een simpel voorbeeld over kwaliteitsmanagement

Als jij een ijshoorn koopt, wil je dat de smaak goed is, dat de bolletjes op het ijsje de juiste grootte hebben en dat je lekker kan zitten nadat je het ijsje hebt aangeschaft. Het hele proces: van het maken van de verschillende ijssoorten tot aan de verkoop van het ijsje, moet een bepaalde kwaliteitsnorm bevatten. Waarom? Simpel! De kwaliteit moet gelijk zijn aan de verwachtingen van de klant. 

De casus

Een klant koopt een ijsje. Na het kopen van het ijsje geeft de klant aan dat hij de prijs van het geleverde ijsje te hoog vind. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Na een week krijg je als ijsverkoper continu dezelfde klachten van klanten terug. Je zult dus iets met de kwaliteit van het ijsje moeten doen, om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Na een kleine enquête kom je erachter dat de klant de prijs/kwaliteitverhouding niet goed vind. Daarnaast wordt er gesteld dat de grootte van het bolletje niet aan de verwachtingen van de klant voldoet.

Kwaliteitsonderzoek

Je kunt nu twee verbetermaatregelen doorvoeren: of je verlaagt de prijs of je vergroot de massa van het ijsje. Na een simpele berekening kom je erachter dat de massa van het bolletje verhogen stukken goedkoper is dan de prijs verlagen. Na de verhoging van de massa krijg je geen negatieve feedback meer van klanten. Dit noemen wij een verbetermaatregel. Je hebt vastgesteld wat er mis ging en gaat werken aan de kwaliteit van het product. Dit is een heel simpel schoolvoorbeeld waarbij er iets mankeert aan de kwaliteit van het proces/product en waar kwaliteitsmanagement van essentieel belang is. Dit voorbeeld kun je toepassen in de meest complexe processen van bedrijven en organisaties, of deze nu groot of klein zijn.  Werk jij continu verbetermaatregelen door? Dan werk je dus iedere dag aan de kwaliteitsmanagement van het bedrijf. 

Werken aan kwaliteitsmanagement met behulp van keurmerk ISO 9001

Hoe laat je dan zien, dat je als bedrijf werkt aan kwaliteitsmanagement? Dit doe je door de internationale norm voor kwaliteitsmanagement te behalen. De norm legt de basis voor een krachtig kwaliteitsmanagementsysteem. De ISO 9001 is een normenpakket waar het systeem aan wordt getoetst. Voldoet jouw kwaliteitsmanagement aan de normen van ISO 9001? Dan laat je als organisatie zien dat je in staat bent om te voldoen aan de internationale standaarden en eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement.

Met andere woorden: er zijn bepaalde normen voor kwaliteitsmanagement die in de ISO 9001 zijn vastgesteld. Als je aan deze normen voldoet behaal je deze certificering. Een kwaliteitsmanagementsysteem legt alle processen van de ISO 9001 normen vast. Door een duidelijk KMS-systeem weet je dus zeker dat je aan deze normen voldoet. Daarom is het van essentieel belang om een professioneel KMS systeem in te zetten.

Hoe start je dan met een KMS?

KMS systeem Improve helpt jouw bij het implementeren van een online management systeem conform ISO 9001.  Improve is een online software programma dat aan alle eisen van de internationale normen voldoet. Binnen drie dagen implementeer je het systeem binnen de organisatie. Appeltje eitje dus!

Voor wie is Improve bedoelt?

Je kunt online management systeem Improve als KMS systeem inzetten als jij:

  • Als jij structureel wil werken aan de kwaliteit van de organisatie;
  • Op zoek bent naar een KMS systeem die voldoet aan alle ISO 9001 normen;
  • Jouw oude KMS systeem als KAM-manager of kwaliteitsmanager wilt digitaliseren;
  • Een KMS systeem zoekt die ook te koppelen is aan andere QHSE normen zoals: veiligheidsmanagement, informatiemanagement en milieumanagement (ISO 14001, ISO 27001, VCA, AEO, Safety Culture Ladder of voor een ander schema).

De voordelen van KMS systeem Improve

Werken met KMS Improve is heel eenvoudig. Het systeem bevat één centrale omgeving waar alle processen, registraties en documenten worden vastgelegd. We zetten de voordelen van Improve voor jou uiteen:

1

Alle informatie centraal en realtime inzicht

Alle QHSE registraties, procedures en instructies op één plek, realtime status van alle meldingen, maatregelen en verbeterpunten zijn direct inzichtelijk

2

Overal toegankelijk

Al jouw QHSE registraties kunnen eenvoudig worden geregistreerd en de te nemen beheersmaatregelen worden bepaald. Dit kan zowel per mobiel device als lap- of desktop / computer)

3

Continu verbeteren

Genomen maatregelen kunnen worden geëvalueerd om te zien of deze afdoende zijn geweest of moeten worden bijgestuurd. Een werkwijze gebaseerd op de Plan-Do-Check-Act cirkel van Deming waarbij continu verbetering nodig is.

4

soepele communicatie

Per verbetermaatregel kun je verantwoordelijken binnen jouw organisatie aanstellen. Via een geautomatiseerde notificatie wordt de betreffende medewerker automatisch gewaarschuwd over de te nemen maatregel.

5

Veilig werken

Gegevens worden in een veilige omgeving opgeslagen, beheerd en gedocumenteerd.

isms systeem

Wat Improve uniek maakt.

Één systeem, eindeloos veel functionaliteiten.

Kwaliteitsmanageementsysteem

Wat levert Improve jouw organisatie op?

Improve by Octant - Processen

1. Reduceren van klachten

Continu verbetermaatregelen doorvoeren zal leiden tot het reduceren van ontevreden klanten, waardoor het klachtenbestand zal afnemen. Je werkt aan het voorkomen van problemen in de toekomst. 

2. Je verhoogt de efficiëntie van het bedrijf

Aangezien je de processen van het hele bedrijf blootlegt, kun je dus op individueel en collectief niveau werken aan efficiëntie. Hoe soepel verloopt het leveringsproces? Hoe verloopt momenteel onze logistieke afwikkeling? Allemaal processen die je door middel van Improve bekijkt. 

3. Toekennen van de juiste verantwoordelijkheid

Wie is de proceseigenaar van een bepaalde verbetermaatregel? Binnen Improve kun je diverse verantwoordelijkheden verdelen zodat je binnen elk proces precies weet wie er verantwoordelijk is voor de verbetermaatregel. 

4. ISO 9001 certificering

Opdrachtgevers, leveranciers, stakeholders, iedereen legt waarde aan kwaliteitsmanagement. Door Improve aan te houden werk je conform de ISO 9001 norm en kun je dus gemakkelijk aantonen dat jouw bedrijf aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. 

Bedrijven die jou voor gingen

Onze klanten geven ons gemiddeld 5 sterren. Meer weten? Bekijk ons klantenbestand hier!

Logo Matrans
Hendrik Veder Group
FRAMO

Ontdek kwaliteitsmanagementsysteem Improve!

Wil je Improve zelf uitproberen? Ga dan aan de slag met Improve en ervaar alle voordelen en gebruiksgemakken zelf!

© 2022 Improve by Octant Veiligheids- & Risicomanagement BV. 

 

Alle rechten voorbehouden.