Wat is AEO en de AEO-vergunning?

Neemt jouw bedrijf deel aan het internationale handelsverkeer? Dan kan je bij de Douane de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen.

Het AEO-concept is gebaseerd op de door de Wereld Douane Organisatie ontwikkelde ‘Customs-to-Business partnership’. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven en Douane nauw samenwerken. Ze hebben als gemeenschappelijk doel het verhogen van de veiligheid van de internationale logistieke keten door middel van een AEO-vergunning.

Waarom een AEO-vergunning?

Voor bedrijven in de internationale handel, is de AEO-vergunning steeds meer een noodzakelijke vergunning. Daarnaast wordt de AEO-vergunning steeds belangrijker als kwaliteitscertificaat. Hiermee tonen bedrijven aan dat ze onderdeel zijn van een veilige logistieke keten.

 

De voordelen van een AEO-vergunning

In het Europese btw-stelsel biedt de AEO-status ook een aantal voordelen en ben je automatisch een “gecertificeerde belastingsplichtige”. Belangrijke voordelen van een AEO-vergunning zijn daarnaast:
  • minder controles
  • voorrang als u voor controle bent geselecteerd
  • keuze van de plaats van controle
  • kennisgeving vooraf bij selectie voor controle
  • wederzijdse erkenning met derde landen (bij AEO-S)
AEO-vergunning

Bij de aanvraag van een andere Douanevergunning worden reeds beoordeelde criteria niet nogmaals gecontroleerd.

Verzoek indienen om eventuele controle plaats te laten vinden op een andere locatie.

Een positieve uitstraling: de AEO-status laat betrouwbaarheid zien. Daarnaast is er meteen duidelijk dat er sprake is van een financieel gezonde onderneming.

Tijdsbesparing: minder fysieke controles.

Voorrang bij controles.

Waarom een managementsysteem voor AEO?

Voor het behouden én het behalen van het AEO-certficaat is het belangrijk om je bedrijfsprocessen, risico’s en maatregelen goed in kaart te brengen en te onderhouden. 

Een AEO-managementsysteem is een beheerstool waarin al jouw procedures en (werk)instructies eenvoudig zijn in te zien én waar je alle AEO registraties zoals Security- en Douane inspecties, verbeterpunten, klachten, afwijkingen, incidentmeldingen, auditbevindingen, klant- en leveranciersrevaluaties, etc. eenvoudig in kunt registreren.

i

Improve, hét online managementsysteem voor AEO

Het cloudbased platform Improve is ingericht conform de AEO-eisen en dus kan je gelijk aan de slag met de AEO Risk Assessment Tool, doelstellingen en KPI overzicht en de op jouw van toepassing zijnde wet- en regelgeving invullen in het compliance register.
Met Improve heb je grip op alles wat er nodig is voor een gestroomlijnd AEO- en Security beleid. Procesbeschrijvingen, formulieren, werkinstructies, handboeken, registers. Je hebt alles online en op één plek. 

IMPLEMENTEREN

MONITOREN

OPTIMALISEREN

Zelf uitproberen? Vraag onze demo aan

Ben je benieuwd naar wat Improve op gebied van AEO voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Wil je een AEO-status behalen of wil je je huidige AEO-managementsysteem digitaliseren? Vul je gegevens in op de demopagina. Na het ontvangen van jouw aanvraag nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

© 2022 Improve by Octant Veiligheids- & Risicomanagement BV. 

 

Alle rechten voorbehouden.